
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” odbył się w tym roku 16 sierpnia w Poznaniu na Starym Rynku przygotowany jak zwykle przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego przy współpracy Marszałka Województwa i Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Celem konkursu jest poszukiwanie i promocja lokalnych produktów, które charakteryzują dany region i są wytwarzane metodami tradycyjnymi bez współczesnych ulepszaczy.
Do konkursu może przystąpić każdy od gospodyni domowej po firmę produkującą na dużą skalę. Ważne jest to by ocalić od zapomnienia te produkty, które mają bogate walory smakowe i odżywcze, które przyrządza się z pokolenia na pokolenie w niemalże ten sam tradycyjny sposób.
Odbywający się już po raz trzynasty konkurs był dla naszej gminy bardzo szczęśliwy. Zgłosiliśmy 3 potrawy: „
Dżem z czerwonej borówki” pani Alicji Ptak, „Wino Modrakowe” pani Marioli Lebiody i „Schab z weka” pani Anny Lewandowskiej.
Niezmiernie mi miło poinformować mieszkańców, że wyróżnienie na 80 zgłoszonych potraw zdobyły dwa nasze produkty:
dżem z czerwonej borówki, który przypadł do gustu komisji ze względu na tradycyjny sposób produkcji, właściwy smak i wartości zdrowotne oraz
wino modrakowe, które jak uznała komisja przywołało obrazy i smaki z dzieciństwa, czyli było właśnie takie jak kiedyś się je robiło przed żniwami, gdy chabry rosły licznie w zbożach i odbywały się majówki.
Nie jest łatwo odszukać takie właśnie tradycyjne produkty, gdy konkurs odbywa się już po raz trzynasty i zgłaszanych jest, co roku kilkadziesiąt potraw. Trzeba podkreślić także, że konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” odbywa się w każdym województwie, przez co selekcja produktów jest jeszcze bardziej zaostrzona.
Tym bardziej serdecznie gratuluję pani Alicji Ptak i pani Marioli Lebioda trafnego wyboru, pomysłu i bardzo dziękuję za zaangażowanie wszystkim trzem paniom.
Liliana Tatara st.doradca rolny i rolnośrodowiskowy WODR w Rzgowie.