Advertisement
   GALERIA FOTOGRAFII  |  MAPA SERWISU  |  KONTAKT  |  BIP   
Sobota 22 Lutego 2020
  

Wejdź

Wejdź

Wejdź

Wejdź

Wejdź

Wejdź

Image

Wejdź

Wejdź - Gminny Klub Sportowy Rzgów

Wejdź

Wejdź

Wejdź

Wejdź

Wejdź

Wejdź

Wejdź

Wyszukiwarka
AKTUALNOŚCI arrow OŚRODEK DORADZTWA ROLN. arrow MAJ 2013 - OGŁOSZENIA ROLNICZE
MAJ 2013 - OGŁOSZENIA ROLNICZE Drukuj E-mail
1. Zarząd Powiatu Konińskiego ogłasza konkurs na Powiatowego Rolnika Roku 2013. W konkursie mogą wziąć udział rolnicy, przedsiębiorcy związani z rolnictwem i osoby zajmujące się agroturystyką. Wymagania przy ocenie to: poziom produkcji, wprowadzone nowe ulepszenia, zorganizowanie i wyposażenie gospodarstwa, przestrzeganie zasad BHP, Kodeksu Dobrej Praktyki Rolniczej i dobrostanu zwierząt, estetyka obejścia i podejście gospodarstwa proekologiczne. Z pośród zgłoszonych nominuje się 10 gospodarstw do ścisłego konkursu, a następnie wyłania się 5 laureatów. Laureaci zostają automatycznie zgłoszeni do konkursu na Wielkopolskiego Rolnika Roku 2013. Wręczenie nagród powiatowych odbędzie się na dożynkach, w tym roku w Grodźcu.
2. Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego ogłasza konkurs na Wielkopolskiego Rolnika Roku 2013. Konkurs promuje przedsiębiorczych rolników, którzy inwestują w swoje gospodarstwa. Inwestycje mogą być małe lub duże. Do konkursu może przystąpić rolnik, który prowadzi gospodarstwo, co najmniej 7 lat. Przy ocenie brane są pod uwagę: poziom produkcji i jeżeli są to wprowadzone ulepszenia, zorganizowanie i wyposażenie gospodarstwa, ochrona środowiska, estetyka obejścia. Z grupy zgłoszonych typuje się 30 gospodarstw do konkursu ścisłego. Z kolei z tej grupy nominuje się 20 gospodarstw. W trzecim etapie z tej 20-stki wyłania się 10 laureatów. Kandydatów można zgłaszać do 15 czerwca.
Oczywiście nie można zgłosić rolnika, bez wyrażenia Jego zgody na piśmie.
3. W do 25 czerwca można również zgłosić potrawę lub produkt do konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów”. Konkurs ma określone wymagania, co do pochodzenia produktów/potraw, tradycji ich produkcji/wyrobu, związku z regionem pochodzenia itp. Dlatego warto zapoznać się z Regulaminem a dopiero potem zgłosić potrawę na Karcie zgłoszeniowej. Regulamin i karta dostępne są w biurze ODR w Rzgowie.

Liliana Tatara st.doradca rolny i rolnośrodowiskowy
< Poprzedni   Następny >